Mijloacele-de-protectie-a-creditorului
Incepand cu 1 ianuarie 2018, rata impozitului pe venitul personal/profit va scadea de la 16% la 10% pentru toate veniturile impozabile, cu exceptia impozitului pe venitul din dividende pentru care taxa va ramane tot la valoarea de 5%.
O alta noutate vizeaza obligatia de a plati contributiile sociale, obligatie care va fi transferata pe deplin salariatilor, insa angajatorii vor continua sa fie responsabili pentru colectarea si plata banilor catre bugetul de stat.
Tot cu 1 ianuarie 2018, sistemul cu scutire de TVA va intra in vigoare pentru companiile in insolventa si pentru intreprinderile cu datorii la bugetul de stat. Astfel, trebuie mentionat faptul ca una dintre prevederi aminteste de faptul ca TVA-ul divizat se aplica companiilor care au datorii la bugetul de stat.
In ceea ce priveste IMM-urile, incepand cu 2018, pragul de venit al microintreprinderilor va fi majorat la 1.000.000 Euro. Rata de impozitare pentru o microintreprindere cu un angajat cu norma intreaga va fi de 1% din cifra de afaceri, in timp ce rata de impozitare pentru microintreprinderile fara salariati va fi de 3% din cifra de afaceri.
O alta schimbare in Noul An o reprezinta faptul ca, contributia la sistemul privat de pensii private va scadea de la 5,1% la 3,75% din salariul brut.
Cat priveste salariul minim brut pe tara, acesta urmeaza sa fie majorat de la 1.450 Lei, cat este in prezent, la 1.900 Lei.