art-1-sanctionati-contraventional
In primul rand, daca procesul-verbal de contraventie nu a fost intocmit intr-un termen de 6 luni de la data constatarii faptei prin mijloace tehice, respectiv de la data inregistrarii video a vehicului circuland fara rovinieta valabila, atunci intervine prescriptia aplicarii sanctiunii amenzii. In cazul in care intervine prescriptia, procesul-verbal de contraventie poate fi anulat.
Astfel cum prevede art. 8 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 coroborat cu art. 13 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 fapta de a circula fara rovinieta valabila este o contraventie continua care se sanctioneaza cu amenda si care se prescrie in termen de 6 luni de la data constatarii faptei.
In acest caz, prescriptia, care este o prescriptie a aplicarii sanctiunii amenzii, se implineste dupa trecerea a 6 luni de la data constatarii faptei.
Reprezinta data de constatare a faptei, potrivit art. 9 alin. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002, data la care vehiculul a fost înregistrat cu ajutorul mijloacelor tehnice circuland fara rovinieta valabila.
In al doilea rand, daca procesul-verbal de contraventie intocmit de organele de constatare nu a fost comunicat contravenientului in termen de 2 luni de la data intocmirii acestuia, atunci intervine prescriptia executarii sanctiunii amenzii. In cazul in care intervine prescriptia executarii amenzii, procesul-verbal de contraventie poate fi, de asemenea, anulat.
Aspecte referitoare la aceasta prescriptie a executarii amenzii se regasesc si in Decizia nr. 43/2016 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Decizie publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 107 din 7 februarie 2017.
In esenta, Inalta Curte de Casatie si Justitie a retinut urmatoarele : “termenul de „cel mult doua luni”, prevazut de dispozitiile art. 9 alin. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, nu reprezinta termen special de prescriptie a aplicarii sanctiunii amenzii contraventionale, in sensul art. 13 alin. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, si ca prin „data constatarii contravenetiei” se intelege data intocmirii procesului-verbal de contraventie. Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal se comunica contravenientului in termen de cel mult doua luni de la data constatarii contraventiei, interval pentru care nu se pot incheia alte procese-verbale de constatare a contraventiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelasi vehicul. Astfel, agentul constatator are doua obligatii in intervalul de timp de doua luni: comunicarea procesului-verbal de contraventie catre contravenient si cea de-a doua obligatie este o „obligatie de a nu face”, respectiv de a nu intocmi noi procese-verbale de contraventie pentru acelasi vehicul, chiar daca informatiile obtinute cu ajutorul mijloacelor tehnice certifica imprejurarea ca, in intervalul de doua luni, acelasi vehicul a mai fost surprins circuland fara rovinieta valabila.”
In consecinta, trebuie retinut si ca, in cazul in care ati fost sanctionat contraventional pentru lipsa rovinietei valabile, intr-un interval de doua luni de la data inregistrarii video a vehicului nu veti putea fi sanctionat din nou cu privire la aceeasi fapta.